×
Meniu

Spitalul Raional Ialoveni a fost dotat cu echipament medical modern, datorită suportului oferit de Guvernul Japoniei

Spitalul Raional Ialoveni a fost dotat cu echipament medical modern de diagnosticare, în cadrul Programului KUSANONE, în valoare de de 1 mln 700 mii lei (peste 86 mii USD), oferit de către Guvernul Japoniei.

Astăzi, 30 ianuarie curent, a avut loc evenimentul de predare a echipamentelor medicale, la care a  participat secretarul general de stat Boris Gîlca, Ambasadorul Japoniei în Republica Moldova, Masanobu Yoshii, reprezentanții autorităților publice locale și cadrele medicale.

În cadrul acestui proiect au fost achiziţionate trei dispozitive: un aparat ecografic pentru efectuarea ecografiei în format 3/4D +Doppler color, un videogastroesofagoduodenoscop de performanță și un analizator biochimic automat A 25, performant.

„Dotarea instituțiilor cu echipamente medicale  performante va contribui la stabilirea unui diagnostic corect și aplicarea unui tratament corespunzător pacienților, sporind astfel calitatea asistenței medicale acordate populației. Mulţumim Guvernului nipon pentru asistența oferită în dezvoltarea sistemului sănătăţii din țara noastră”, a declarat secretarul general de stat.

La rândul său, Masanobu Yoshii a menționat că această subvenţie face parte din asistenţa oficială bilaterală a Japoniei oferită pentru dezvoltarea Republicii Moldova în domeniul securității umane – o prioritate a politicii japoneze privind cooperarea internațională.

„Și în acest an am lansat un nou apel de propuneri de proiecte în cadrul Programului Kusanone pentru toate instituțile medicale din Republica Moldova, în vederea accesării finanțării pentru modernizarea acestora”, a subliniat oficialul.

Programul KUSANONE acordă Republicii Moldova suport financiar în domeniul sănătăţii şi educaţiei în baza Asistenței de Grant pentru proiecte de securitate umană. Sistemul sănătăţii din Republica Moldova beneficiază de asistenţă în cadrul Programului KUSANONE din anul 2008, până în prezent fiind implementate o serie de proiecte în valoare de circa 80 – 120 mii dolari SUA fiecare, în cadrul instituţiilor medicale raionale și municipale, în total 3 202 022 USD.

IMSP Spitalul Raional Ialoveni este o instituție multiprofil, care acordă asistență medicală spitalicească pe 110 paturi, dintre care 35 de îngrijiri cronice și 75 de îngrijiri acute. Acordă asistență medicală specializată de ambulator populației din raion în număr de 100 mii de locuitori pe 24 profiluri,  circa 130 mii consultații pe an. Instituția posedă laborador clinic-diagnostic și secție imagistică medicală cu endoscopie.